Behram-begova medresa u Tuzli

Sajam poslovnih ideja održan u Medresi

U Behram-begovoj medresi je u četvrtak 16. decembra 2021. godine održan "Sajam poslovnih ideja".

Ova aktivnost je proizašla iz projekta FUTURE ENTREPRENEURS OF THE WORLD (Budući poduzetnici svijeta), a čiji je zagovornik univerzitetski profesor AndrewBalas iz Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj program se realizira u Bosni i Hercegovini i Rumuniji, a cilj mu je da pomogne mladima da razviju svoje poduzetničke i liderske vještine i time doprinesu boljoj budućnosti svih građana svoje države.

Učenici su od početka školske godine radili sa poslovnim ljudima iz lokalne zajednice, vlasnicima malih preduzeća, koji su im prenijeli svoja iskustva. Nakon toga su samostalno istraživali najveće poslovne mogućnosti u savremenom svijetu.

Na ovom sajmu učenici prezentiraju lokalne biznise, firme i njihove osnivače, također predstavljaju poslovni uspjeh jedne lokalne zajednice, a ovaj put su predstavili uspjeh Gračanice. Naveli su aktivnosti zbog kojih je ova lokalna zajednica ekonomski prosperitetna. Potom su prezentirali svjetske brendove i njihove osnivače.

Na koncu prezentirane su i savremene poslovne mogućosti. Kao i drugi mladi ljudi u Evropi naši učenici su zainteresirani za ekologiju, pa su shodno tome prezentirali EU Green Deal. Zeleni plan EU podrazumijeva tranziciju ka ekološki prihvatljivoj proizvodnji energije, a ovaj koncept je i šansa za poslovni uspjeh.

Posebno zanimljiva prezentacija na ovom sajmu je NFT ili Non-fungibletoken (Nezamjenjivi token). Ovo je cijeli koncept savremenih tehnologija i biznisa u cyber svijetu, a što može biti šansa za uspjeh i naših mladih ljudi.

Podnozje

galerija bottom

 

dmdm2rssb

POČETNA  |  HISTORIJAT  |  MEDRESA DANAS  |  VIJESTI  |  OGLASNA TABLA  |  MULTIMEDIJA  |  KONTAKT     Copyright 2017 © Behram-begova medresa u Tuzli