Behram-begova medresa u Tuzli

Medresa danas

Učenici

U školskoj 2013/14. godini Behram-begovu medresu pohađa 535 učenika. Raspoređeni su u 16 odjeljenja, u 8 muških i 8 ženskih. Najviše učenika je s područja sjeveroistočne Bosne (Tuzla, Gradačac, Srebrenik, Gračanica, Brčko DBiH, Kalesija, Kladanj, Lukavac, Banovići, Srebrenica, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Teočak, Bijeljina...), ali ima ih i iz drugih krajeva BiH.

Značajno je i povećanje interesa svršenika osnovne škole u dijaspori za upis u ovu Medresu. Do sada su se u Medresi školovali učenici iz Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Njemačke, Turske, Crne Gore, Kosova,...

Dan učenika Behram-begove medrese počinje sa sabah-namazom. Poslije njegova obavljanja, na rasporedu je doručak. Nastava se izvodi u pet radnih dana, prije podne i manji dio popodne.

U ovisnosti od godišnjeg doba, obavlja se podne-namaz i ručak poslije nastave, a vrijeme do ikindije-namaza je popunjeno vannastavnim aktivnostima ili odmorom.
Od ikindije-namaza do povečerja je vrijeme u kojem učenici večeraju i klanjaju akšam-namaz. Osim toga, u to vrijeme imaju i sate obaveznog učenja (korepeticije), na kojima se pripremaju za nastavu sljedećeg dana. 

Posebna pažnja u Behram-begovoj medresi se poklanja vannastavnim aktivnostima. Učenici se opredjeljuju za dvije od više sekcija i redovno ih pohađaju. 

Podnozje

galerija bottom

 

dmdm2rssb

POČETNA  |  HISTORIJAT  |  MEDRESA DANAS  |  VIJESTI  |  OGLASNA TABLA  |  MULTIMEDIJA  |  KONTAKT     Copyright 2017 © Behram-begova medresa u Tuzli