Behram-begova medresa u Tuzli

Održana XVI Internacionalna debata učenika srednjih škola u Medresi

Dana 31. marta 2015. godine Behram-begova medresa u Tuzli je po 16. put bila organizator debate učenika srednjih škola koja je već nekoliko godina internacionalnog karaktera. Tema ovogodišnje debate bila je „Jezik kojim govorimo“, a učesnici su govorili i o kulturi dijaloga, lijepoj riječi i svakodnevnoj komunikaciji u različitim situacijama.

Debati je prisustvovalo preko stotinu učesnika koji su predstavljali 34 srednje škole iz Hrvatske, Srbije i različitih dijelova Bosne i Hercegovine

Paralelno s netakmičarskim dijelom debate kojim je moderirao kapiten debatnog kluba Behram-begove medrese Ismail Ćidić odvijao se i takmičarski dio čiji su supervizori bile predstavnice Centra za kulturu dijaloga na čelu s direktoricom Sanjom Vlaisavljević. Debatanti su nastojali govoriti što ubjedljivije kako bi se našli na finalnoj plenarnoj sesiji. Pobjednica takmičarskog dijela bila je Amra Mahmutović, učenica IV razreda Behram-begove medrese u Tuzli. Drugo mjesto osvojila je Mirela Mujkić, učenica Srednje škole Pere Zečevića iz Odžaka i treće mjesto osvojila je Selma Mehmedović, učenica Srednje medicinske škole iz Tuzle.

Na plenarnoj sesiji kojom je moderirao mr. Midhat Čaušević, koordinator debatnog programa u Behram-begovoj medresi, učesnici su kroz diskusiju došli do sljedećih zaključaka:

- Veoma je bitno šta govorimo jer to postaje dio nas;

- Kultura dijaloga je bitan segment svakog društva;

- Društvene mreže skrnave jezik kojim govorimo, stoga je veoma bitno obratiti pažnju i na pisane riječi koje koristimo;

- Lijep govor svugdje je prihvaćen, dok je ružan govor svugdje odbojan;

- Naši lideri moraju nam biti uzori po pitanju kulture dijaloga kako bismo svi zajedno promovisali pozitivne vrijednosti u našem društvu.

Na samom kraju debate, direktor Behram-begove medrese u Tuzli Ahmed ef. Hatunić uručio je zahvalnice za učešće predstavnicima svih škola.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

Podnozje

galerija bottom

 

dmdm2rssb

POČETNA  |  HISTORIJAT  |  MEDRESA DANAS  |  VIJESTI  |  OGLASNA TABLA  |  MULTIMEDIJA  |  KONTAKT     Copyright 2017 © Behram-begova medresa u Tuzli