Behram-begova medresa u Tuzli

Promocija monografije Behram-begove medrese

U okviru obilježavanja 390 godina Behram-begove medrese u Tuzli, u ponedjeljak 24. oktobra je upriličena promocija monografije Behram-begove medrese. Promocija je održana u Plavoj sali BKC-a u Tuzli uz prisustvo velikog broja gostiju.

Promotori ovog djela bili su profesor emeritus dr. Omer Nakičević, dr. Sead Seljubac, dr. Adnan Jahić i dr. Mensur Husić dok je moderator bio Sevret Mehmedćehajić.

Promociju je pozdravnim govorom otvorio direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, koji je, između ostalog, kazao: „Ova 2016. godina u Behram-begovoj medresi je godina jubileja i godina izdanja. Imamo priliku promovirati kapitalno djelo i jedno od najvažnijih izdanja medrese. Mi volimo kazati da je to za nas, za historijat Behram-begove medrese, do sada najvažnija publikacija. Ova monografija ostavlja svjedočanostvo o prošlosti, o blistavoj i značajnoj prošlosti obrazovanja na ovim prostorima, ali i daje smjernice generacijama koje će doći poslije nas“.

Profesor dr. Omer Nakičević je govorio o svojim iskustvima kao učenika Behram-begove medrese, jer je bio  učenik ove škole u najtežim godinama njenog rada, početkom II Svjetskog rata.

Dr. Sead Seljubac je govorio o nekoliko inicijativa koje su bile prekretnice u radu Behram-begove medrese a koje su opisane u monografiji. Smatra da i sama monografija treba biti inicijativa za dalja istraživanja ne samo Behram-begove, već i drugih medresa u Tuzli, ali i mekteba, džamija, alima i profesora koji su djelovali i radili u Tuzli.

Govoreći o monografiji, dr. Adnan Jahić je kazao da je monografija uistinu od kapitalne vrijednosti i da je vrijedno vrelo budućim istraživanjima. Monografija obiluje arhivskim dokumentima koji imaju za cilj predstaviti i rasvijetliti rad medrese u pojedinim periodima njenog rada.

Na kraju je o monografiji govorio i dr. Mensur Husić, koji je, između ostalog, govorio o razdobljima koje monografija obuhvata, odnosno stari period do 1949. godine kada je dekretom komunističkih vlasti zabranjen njen rad, te novi period od 1993. godine do 2016. godine, odnosno razdoblje nakon obnove njenog rada. Bitan sastavni dio ove monografije su i prilozi.

Na kraju se može ocijeniti kako je monografija vrijedno i kapitalno djelo, koje ostaje u emanet generacijama koje dolaze.

monografija 160

Podnozje

galerija bottom

 

dmdm2rssb

POČETNA  |  HISTORIJAT  |  MEDRESA DANAS  |  VIJESTI  |  OGLASNA TABLA  |  MULTIMEDIJA  |  KONTAKT     Copyright 2017 © Behram-begova medresa u Tuzli