Behram-begova medresa u Tuzli

Muhizinov bijeg u slobodu 1995. godine

U Behram-begovoj medresi je 25.10.2018. godine boravio g. Muhizin Omerović, jedan od preživjelih koji se u julu 1995. godine uputio ka slobodnoj teritoriji.

Predavanje na temu Šezdeset i dva dana od Srebrenice do slobode je autentično kazivanje o nekoliko susreta sa smrću. Učenicima i učenicama Medrese je uspio na zanimljiv i dinamičan način, s primjesama humora, dočarati svoj bijeg u slobodu od Srebrenice preko bosanskih brda u periodu od 11.jula 1995. godine do septembra iste godine, kada je nakon dva mjeseca konačno stigao na slobodnu teritoriju, koju je držala Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon dolaska na slobodnu teritoriju odmah je stupio u redove Armije i učestvovao u završnim bitkama za odbranu Bosne i Hercegovine na bihaćkoj teritoriji. Nakon toga odlazi studirati u Iran. Po povratku će živjeti i u Švicarskoj, ali će njegova ljubav prema domovini prevladati. Vraća se u Srebrenicu i tek tu će doživjeti potpuni smiraj.

Poručio je da mržnja nije rješenje i da treba žaliti sve one koji su učestvovali u Genocidu.

Zahvaljujući poznavanju nekoliko stranih jezika ostvario je mnoga prijateljstva širom svijeta. Poručio je da treba učiti, jer nam je to jedini izlaz i da poznavajući jezike možemo steći puno prijatelja, jer smo mi mali narod i trebaju nam prijatelji.

Podnozje

galerija bottom

 

dmdm2rssb

POČETNA  |  HISTORIJAT  |  MEDRESA DANAS  |  VIJESTI  |  OGLASNA TABLA  |  MULTIMEDIJA  |  KONTAKT     Copyright 2017 © Behram-begova medresa u Tuzli