Behram-begova medresa u Tuzli

Misak u Banjoj Luci

Članovi redakcije Misaka u petak 18.12.2020. godine boravili su u Medresi Reis Ibrahim-ef. Maglajlić u Banjoj Luci. Posjeta je iskorištena za druženje i upoznavanje s učenicima i članovima novinarske sekcije ove škole.

Tokom posjete, gosti su osim banjolučke medrese, obišli i biblioteku, koja je smještena u prostorijama Gazanfer-begove džamije, a nosi naziv po uglednom alimu i muftiji Mehmedu-ef. Zahiroviću. Biblioteka sadrži impozantan bibliotečki fond i broji preko dvadeset hiljada naslova, a u njoj se nalaze i najstariji prepisi Kur'ana s ovog područja, stari 300 godina. Neizostavan dio posjete bio je i obilazak učeničkog doma i Ferhat-pašine džamije, poznate kao Ferhadija.

Nastavna godina u medresi je počela 1.septembra 2020. godine i izvodi se po Nastavnom planu i programu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Prvu generaciju je upisalo 22 učenika.

Medresa nosi ime po reisu-l-ulemi koji je bio na ovoj funkciji u periodu od 1930. do 1936. godine. Reis Ibrahim-ef. Maglajlić rođen je u Banjoj Luci 25. aprila 1861. godine. Bio je politički aktivan dolaskom Austro-Ugarske na ove prostore. Jedno vrijeme je bio tuzlanski muftija i muftija banjolučki. Osnivač je Jugoslavenske muslimanske organizacije i bio je njen prvi predsjednik.

Otvaranjem medrese polahko se vraća nada među Bošnjake da nisu zaboravljeni i ostavljeni, te da se bošnjačka mladost polahko vraća u ovaj prelijepi grad na Vrbasu.

Podnozje

galerija bottom

 

dmdm2rssb

POČETNA  |  HISTORIJAT  |  MEDRESA DANAS  |  VIJESTI  |  OGLASNA TABLA  |  MULTIMEDIJA  |  KONTAKT     Copyright 2017 © Behram-begova medresa u Tuzli