Ammar Ćidić stipendista Yes programa

Učenik trećeg razreda Behram-begove medrese Ammar Ćidić dobitnik je prestižne stipendije Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study ( YES ) programa, koja mu omogućava da ovu školsku godinu boravi u Sjedinjenim Američkim Državama. On trenutno pohađa treći razred u školi Obra D. Tompkins High School u gradu Katy u Texasu. Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine održao je prezentaciju o Bosni i Hercegovini srednjoškolcima i predstavio im je kulturu, historiju i tradiciju naše zemlje, koju je pogledalo 180 učenika.

Testiranje  za dobivanje ove stipendinje je organizovano u nekoliko krugova, a učenici su tokom ovog perioda radili razne testove, kvizove, pisali eseje i učestvovali su u nekoliko intervjua koji su trebali pokazati njihovo poznavanje engleskog jezika, liderstvo i komunikativnost. Kao i svake godine u testiranju je učestvovalo više stotina srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine. Za učešće u programu odabrano je nekoliko najboljih.

Kennedy-Lugar Youth Exchange  and Study  (YES) je program kojim se stipendira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine i omogućava im se da provedu jednu školsku godinu  u Sjedinjenim Američkim Državama. YES program je finansiran od Vlade SAD (State Department), a u Bosni i Hercegovini ga sprovodi American Councils for International Education. Učenici koji dobiju stipendiju žive s volonterskim porodicama-domaćinima u Americi. Tamo pohađaju srednju školu i učestvuju u vannastavnim aktivnostima.

Ovu stipendiju su do sada ostvarili Sead Joldić, Mirsad  Hasić, Amina Merić, Velid Mujezinović, Hajra Smajić i Davud Hasanspahić.