Autobus prijateljstva krenuo iz Gradačca

Behram-begova medresa u saradnji sa medžlisima sa područja Muftijstva tuzlanskog već drugu godinu realizuje projekat „Autobus prijateljstva“.

U sklopu ovog projekta učenici i učenice u pratnji profesora posjećuju jedan medžlis i nakon zajedničkog iftara sa mladima izvode ramazanski program. Svaku noć dvije grupe učenika i učenica putuju autobusom u različite gradove i mjesta Muftijstva tuzlanskog.

U ponedjeljak 5. juna, autobus simbolično nazvan „Autobus prijateljstva 1“, je zaustavljen u Gradačcu, u džematu Toke. Mreža mladih Medžlisa IZ Gradačac priredila je iftar za preko 250 mladih.

Program je počeo učenjem Kur’ana, a nakon toga mladima su se obratili Jasmin-ef. Spahić, koordinator za mlade i Nusret-ef. Kujraković, glavni imam MIZ Gradačac. Poslije iftara, mladima se obratio Bekir-ef. Šabić, profesor u Behram-begovoj medresi. Nakon zajedničkog klanjanja akšam-namaza učenici i učenice Behram-begove medrese su izveli program.

Veliki broj mladih teravih-namaz je klanjao u džamiji džemata Toke-Čuste. Nakon teravije prisutnima se obratio Bekir-ef. Šabić, a druženje je nastavljeno uz kahvu, trešnje i ilahije. Ovo je samo mali dio ramazanske atmosfere koja se mogla čuti i osjetiti, ali je ovaj iftar za mlade i “Autobus prijateljstva” bio mnogo više od svega spomenutog.