Behram-begova medresa pobjednik 16. sportskih susreta srednjoškolskih ustanova IZ

{gallery}0405150{/gallery}

Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ u BiH je u periodu od 01. do 03. maja 2015. godine organizovala 16. sportske susrete učenika srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Susreti su održani u Sarajevu, a domaćin je bila “Gazi Husrev-begova medresa”. Na ovogodišnjim sportskim susretima su učestvovali učenici svih medresa Islamske zajednice u BiH, Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva i Medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice.

Ceremonija otvaranja 16. sportskih susreta održana je 2. maja na stadionu “Asim Ferhatović – Hase” na Koševu. Nakon intoniranja državne himne i proučenog odlomka iz Časnog Kur’ana, postrojenim učenicima je  ispred domaćina riječi dobrodošlice uputio hfz. mr. Dževad Hrvačić, pomoćnik direktora za đački dom Gazi Husrev-begove medrese. Prisutnima se obratio i šef Odjela za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH Seid ef. Eminović uputivši učesnicima poruke zajedništva i prijateljstva. 16.-te sportske susrete je svečano proglasio otvorenim izaslanik reisu-l-uleme, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, koji je poručio kako je sport sastavni dio naših života i kako nam sport pokazuje da je kondicija nešto o čemu čovjek mora da vodi računa, jer i naša cijela vjera je kondicija i ustrajavanje.

Stadion “Asim Ferhatović – Hase” na Koševu je bio poprište takmičenja u atletskim disciplinama, kojim je rukovodio proslavljeni bh. atletski radnik i maratonac g. Islam Đugum, uz pomoć Rušida Nurkovića. Nakon sjajnih utrka i uloženog velikog napora dobili smo i pobjednike u atletici. Ekipno to su učenici “Behram-begove medrese” iz Tuzle, a pojedinačni pobjednici su:

100m

1. Amar Suljić – “Behram-begova medresa” Tuzla

2. Kenan Radonjica – “Gazi Isa-beg medresa” Novi Pazar

3. Alija Fejzić – Medresa “Osman ef. Redžović” Visoko

200m

1. Amar Suljić – “Behram-begova medresa” Tuzla

2. Talib Dogan – “Elči Ibrahim-pašina medresa” Travnik

3. Haris Mekić – Medresa “Osman ef. Redžović” Visoko

800m

1. Zejd Bečić – “Gazi Husrev-begova medresa” Sarajevo

2. Almir Islamović –  “Behram-begova medresa” Tuzla

3. Adem Oraščanin – Medresa “Džemaludin Čaušević” Cazin

4x100m

1. “Behram-begova medresa” Tuzla

2. Medresa “Osman ef. Redžović” Visoko

3. “Karađoz-begova medresa” Mostar

Skok udalj

1. Sufjan Hadžić – “Gazi Husrev-begova medresa” Sarajevo

2. Tarik Opardija – “Elči Ibrahim-pašina medresa” Travnik

3. Harun Čorbo – “Prva bošnjačka gimnazija” Sarajevo

Bacanje kugle

1. Nedim Alić – Medresa “Osman ef. Redžović” Visoko

2. Mustafa Vladavić – “Gazi Husrev-begova medresa” Sarajevo

3. Amir Hodžić – “Karađoz-begova medresa” Mostar

U prostorijama “Gazi Husrev-begove” medrese, održana su takmičenja u stonom tenisu i šahu, a najbolji u ovim disciplinama su bili:

Stoni tenis

1. Edin Gutić – “Behram-begova medresa” Tuzla

2. Orhan Bećiragić – Medresa “Mehmed Fatih” Podgorica

3. Semir Mujkić – “Gazi Husrev-begova medresa” Sarajevo

Šah

1. Halid Jusić – “Behram-begova medresa” Tuzla

2. Huso Dedeić – Medresa “Mehmed Fatih” Podgorica

3. Ensar Mulalić – Medresa “Džemaludin Čaušević” Cazin

Fudbalski i košarkaški turnir su održani u sali “Ramiz Salčin” na Mojmilu i fiskulturnoj sali Kulturnog centra “Kralj Fahd”. Kao i inače, fudbal i košarka su izazvali najviše borbe, ali i pažnje prisutnih. U subotu su odigrane utakmice po grupama, a u nedjelju su na programu bile polufinalne, utakmice za treće mjesto i finalne utakmice. Najzanimljivija je bila finalna utakmica u futsalu u kojoj su učenici “Karađoz-begove medrese” iz Mostara bili bolji od učenika “Elči Ibrahim-pašine medrese” iz Travnika.

Košarka

1. “Prva bošnjačka gimnazija” Sarajevo

2. “Behram-begova medresa” Tuzla

3. Medresa “Mehmed Fatih” Podgorica

Futsal

1. “Karađoz-begova medresa” Mostar

2. “Elči Ibrahim-pašina medresa” Travnik

3. “Behram-begova medresa” Tuzla

Nakon finalne utakmice u futsalu pristupilo se ceremoniji dodjele medalja i pehara najboljima. Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH prvo je dodijelila zahvalnicu domaćinima 16. sportskih susreta, “Gazi Husrev-begovoj medresi”, a zahvalnicu je primio prof. Salih Haušić, koji se zahvalio poručivši da su nastojali biti dobri domaćini. Diploma za fair-play je dodijeljena ekipi “Gazi Isa-beg medrese” iz Novog Pazara, dok je za najuspješnijeg sportistu 16. sportskih susreta u Sarajevu proglašen učenik “Behram-begove medrese” iz Tuzle Amar Suljić, koji je bio pobjednik u utrkama na 100m i 200m, te učesnik pobjedničke štafete 4x100m i učesnik turnira u futsalu. Ceremoniji zatvaranja susreta je prisustvovao i šef Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu Uprave za obrazovanje i nauku Ibrahim ef. Begović. 

Nakon dodjele pojedinačnih nagrada i pehara u svim disciplinama, pristupilo se proglašavanju ekipnih pobjednika, a to su ove godine učenici “Behram-begove medrese” iz Tuzle, čije će prostorije, do narednih sportskih susreta krasiti bajrak pobjednika.

Ekipni plasman

1. “Behram-begova medresa” Tuzla – 105 bodova

2. “Karađoz-begova medresa” Mostar – 78,2 boda

3. “Elči Ibrahim-pašina medresa” Travnik – 68,5 bodova

(rijaset.ba)