Brkić viceprvak Bosne i Hercegovine u fizici

Nakon nedavnog uspjeha na federalnom takmičenju iz fizike, učenik Behram-begove medrese Ismail Brkić se isprobao i s najboljim fizičarima srednjoškolcima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ta državna smotra i takmičenje najboljih bosanskih mladih fizičara održana je u subotu 22.5.2021. godine u Richmond Park International School u Tuzli i na njoj je učestvovalo dvanaest srednjih škola i četrnaest takmičara.

U jakoj konkurenciji, Ismail Brkić je osvojio visoko drugo mjesto, čime je postao viceprvak Bosne i Hercegovine u fizici.

Ovim fantastičnim uspjehom on je izborio učešće na 51. međunarodnoj olimpijadi iz fizike, skupa s još četvericom učesnika koji će predstavljati našu zemlju. Također, on će učestvovati i na 5. evropskoj olimpijadi iz fizike, gdje će biti jedan od pet predstavnika Bosne i Hercegovine.

Ovaj izuzetan uspjeh našeg učenika rezultat je njegovog višegodišnjeg predanog rada, a pod mentorstvom profesora fizike u Behram-begovoj medresi Dine Ćorovića.

Ismail Brkić je ove školske godine osvojio peto mjesto na kantonalnom takmičenju srednjih škola iz fizike TK i prvo mjesto na federalnom takmičenju u kategoriji cjelokupna fizika. Učestvovao je na prestižnom Romanian Masters of Physics, na kojem je osvojio peto mjesto.

Njegovi raniji uspjesi, poput osvojenog prvog mjesta na kantonalnom i federalnom takmičenju 2019. godine iz oblasti mehanika i termodinamika, govore o predanosti i kontinuitetu u radu i o velikoj ljubavi koju on ima prema fizici, a koja se u medresi izučava dvije godine u redovnoj nastavi.

Organizatori ovogodišnjeg takmičenja su Društvo fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republički pedagoški zavod iz Banje Luke.