Druženje s povratnicama u Bratuncu

U nedjelju 12. februara ove godine koordinatorice za ženski aktivizam s područja Muftijstva tuzlanskog, učenice Behram-begove medrese i džematlijke iz lukavačkih, kalesijskih i tuzlanskih džemata, predvođene koordinatoricom Muftijstva tuzlanskog prof. Hasibom Saračević, posjetile su Medžlis Islamske zajednice Bratunac.

Upriličena je i posjeta šehidskom mezarju Veljaci, a potom i Memorijalnom centaru u Potočarima.

U Bratuncu su prisustvovale učenju tevhida, koji se svakog dvanaestog u mjesecu prouči u Gradskoj džamiji u Bratuncu za šehide koji su svoje živote ugradili u temelje Bosne i Hercegovine u Agresiji na našu domovinu.

Nakon tevhida, predata je hatma koju su proučile polaznice mekteba za odrasle iz Lukavca.

Domaćini u Bratuncu su bili Mersudin-ef. Majstorović i predsjednik Medžlisa Admir-ef. Velić.

– Majke i sestre koje su se vratile ovdje često su usamljene i svaki vid druženja koji im popuni vrijeme u svakodnevnom životu i njihovoj boli, sigurno olakšava nastavak borbe koja će, po svemu sudeći, još dugo trajati. Stoga aktivnosti ovakvog tipa trebaju postati pravilo, a ne izuzetak, kazao je Velić u svome obraćanju.

Za ovu priliku koordinatorice i džematlijke s područja medžlisa Čelić, Odžak, Kalesija, Srebrenik, Lukavac-Puračić i Tuzla, kao i profesorice Behram-begove medrese, pripremile su oko 400 prigodnih hedija za džematlije u bratunačkim džematima. 

Učenice Behram-begove medrese su za ovu priliku pripremile posebne hedije za djecu koja pohađaju mektebsku nastavu u bratunačkim džematima.

– Posjeta Medžlisu Bratunac je od izuzetne važnosti u cilju jačanja međusobne saradnje, podsticanja razumijevanja i potpore za sve ono što naši povratnici čine na putu opstanka vjere i naroda na ovim prostorima. Cilj je stalno podsjećanje na emanet brige o našem narodu, farz čuvanja i očuvanja zajednice bez koje pojedinac ma koliko jak bio ne može opstati, istakla je prof. Hasiba Saračević u svome obraćanju.

Bratunac su posjetile i koordinatorice za ženski aktivizam i porodicu Medžlisa Tuzla, Kalesija, Vlasenica i Srebrenica, kao i učenice drugog i trećeg razreda Behram-begove medrese.