Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku domaćin takmičenja iz Bosanskog jezika i književnosti

Dana 24. marta, 2015. godine u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku pri Rijasetu IZ-e u Bosni i Hercegovini, u prostorijama Elči Ibrahim-pašine medrese održano je osmo po redu Takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti.

Takmičenju su pristupili po tri učenika iz sedam medresa:

Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, Behram-begove medrese iz Tuzle, Karađoz-begove medrese iz Mostara, te medrese “Džemaluddin-ef. Čaušević” iz Cazina, “Osman-ef. Redžović” iz Visokog, medrese “Gazi Isa-beg” iz Novog Pazara i ovogodišnjeg domaćina, Elči Ibrahim-pašine medrese.

Svečanost otvaranja takmičenja počela je učenjem Kur’ana. Ispred Uprave za obrazovanje i nauku takmičenju je prisustvovao Seid-ef. Eminović, koji se obratio takmičarima, a potom i otvorio samo takmičenje. Potom je uslijedilo obraćanje Pomoćnika direktora za internat i nastavu profesora Safeta Durgutija, a nakon obraćanja, takmičari su pristupili izradi testa. Za to vrijeme profesori su održali redovni sastanak Stručnog aktiva, na kojem je razmatrana problematika nastavnog plana i programa kao i nove ideje i mogućnosti.

Nakon takmičenja proglašeni su i najbolji.

U ekipnom takmičenju poredak je sljedeći:

1. Medresa “Džemaluddin-ef. Čaušević” Cazin;

2. “Karađoz-begova medresa” Mostar;

3. “Behram-begova medresa” Tuzla.

U pojedinačnom poretku, stanje je sljedeće:

1. Dželila Jusić i Šejma Kudić – Medresa “Džemaluddin-ef. Čaušević” Cazin;

2. Sara Brkić – Medresa “Džemaluddin-ef. Čaušević Cazin;

3. Amina Krdžalić – “Behram-begova medresa” Tuzla.

Takmičenje je završeno uručivanjem zahvalnica profesorima, kao i proglašenjem i uručivanjem nagrada najboljima.

Predstavnik Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH je ovom prilikom čestitao domaćinu ovogodišnjeg takmičenja na ugodnoj i prijatnoj atmosferi te srdačnom i ljubaznom dočeku.

(medresatravnik.edu.ba)