Izvedba “Hasanaginice” u Lukavcu i Brčkom

U ponedjeljak, 28.marta 2022. u velikoj sali Centra za kulturu Grada Lukavca maturanti Behram-begove medrese izveli su dramu Alije Isakovića Hasanaginica. Premijerno izvođenje bilo je 22. februara ove godine u Behram-begovoj medresi.

U drami su glumili učenici četvrtog razreda Behram-begove medrese, a režiju potpisuje profesorica bosanskog jezika u Behram-begovoj medresi, Emina Hatunić.

Predstava je izvedena u organizaciji Medrese i Medžlisa Islamske zajednice Puračić sa sjedištem u Lukavcu. U prepunoj sali Centra za kulturu bili su prisutni mnogi uvaženi gosti, a glumci su nakon izvedbe drame nagrađeni gromoglasnim aplauzom.

U utorak, 29. marta 2022. godine drama Hasanaginica je izvedena i u velikoj sali Doma kulture Brčko, a u organizaciji Medrese i Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Jedan od povoda za izvedbu drame je 25. godišnjica od smrti Alije Isakovića, kao i skori jubilej same balade. Naime, za dvije godine će se navršiti tačno 250 godina kako je najveća bošnjačka narodna balada Hasanaginica prvi put objavljena. Tragična priča o časnoj Hasanaginici, i nesporazum između dvoje supružnika, privlačio je pažnju mnogih pisaca, pa je ova balada prevođena na dosta svjetskih jezika, a dobila je i desetak dramskih verzija. Isakovićeva dramska verzija ove priče ujedno i jedna od najpopularnijih dramskih verzija o Hasanaginici.