Izvedba Hasanaginice u Medresi

U utorak 22.2.2022. godine maturanti Medrese premijerno su izveli dramu Hasanaginica.

U glumačkoj postavci su bili: Zejneba Deari u ulozi Hasanaginice, Ismar Sarajčić u ulozi Hasanage, Ramiza Jusupović u ulozi svekrve, Haris Redžić u ulozi brata Pintorovića, Emina Mumić kao majka Hasanaginicina, Ahmedina Ramić u ulozi zaove, Denisa Topčagić kao najstarija kćerka Sultanija, Kasim Alispahić, Said Mujić, Ahmed Mešanović, Muhamed Mehić, Hilmo Tulumović, Harun Golać, Ibrahim Mujdžić, Zejneba Ćeman i Tarik Kusur.

Režiju potpisuje profesorica bosanskog jezika u Behram-begovoj medresi Emina Hatunić. Ona je s njima radila i pripremala ih za ovu zahtjevnu izvedbu. Nakon dugo priprema ova drama je izvedena na oduševljenje publike, a glumci su nakon izvođenja predstave nagrađeni gromoglasnim aplauzom.

U ovoj predstavi se radi o dramatizaciji narodne balade koja je pod istim imenom poznata i u svijetu. Nju je zabilježio i od zaborava otrgnuo italijanski putopisac Alberto Fortis 1774. godine, a koju je čuveni Goethe još daleke 1775. godine preveo na njemački jezik i ostao zatečen ljepotom i skladnošću teksta. To su uradili i Walter Scott (1789.) škotski pisac koji ju je preveo na engleski jezik, A.S. Puškin (1835.) čuveni ruski pjesnik, Adam Mickiewicz (1841.) poznati poljski pjesnik i drugi.

Za Hasanaginicu se može reći da je jedna od naših najljepših balada.