Održani Drugi susreti mladih matematičara i fizičara

dav

{gallery}1911190{/gallery}

U subotu i nedjelju 15. i 16.11.2019. godine, Behram-begova medresa je bila domaćin Drugih susreta mladih matematičara i fizičara medresa i gimnazija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na otvaranju susreta prisutnima se obratio direktor naše medrese Ahmed Hatunić. On je istakao značaj prirodnih nauka u razvoju logike kod učenika i njihov doprinos koji imaju u razvoju i napretku jednog društva.

Tokom susreta, učesnicima su održali interesantna predavanja profesori s Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli: dr. Amra Rekić-Vuković, dr. Smajo Sulejmanović, dr. Hedim Osmanović, mr. Jasmina Muminović-Huremović, te mr. Dino Ćorović, profesor fizike u Behram-begovoj medresi.

Učenici Dino Selimović i Enida Fatić su izveli eksperiment s radioaktivnim zračenjem.

Učesnici susreta su imali i edukativnu posjetu Termoelektrani ,,Tuzla”. U pratnji inženjera Osmana Jusufovića učenici i profesori su obišli kompleks Termoelektrane i detaljno se upoznali s etapama u procesu proizvodnje električne energije, od dopremanja uglja iz rudnika do finalne isporuke električne energije potrošačima.

Susretima je u završnici prisustvovao i Seid Eminović iz Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.