Kantonalni šampioni iz fizike

U srijedu 7. aprila 2021. godine održano je 25. kantonalno takmičenje srednjih škola iz fizike. Učestvovalo je 20 srednjih škola i 80 takmičara. Srednjoškolci su svoje znanje pokazali iz tri kategorije.

Učenici naše škole postigli su velike rezultate.

Iz oblasti elektromagnetizam, oscilacije i talasi prvo mjesto osvojio je učenik četvrtog razreda Muhammed Ahmetović, a Ajla Baturić učenica trećeg razreda osmo mjesto.

Iz oblasti mehanika i termodinamika prvo mjesto osvojila je Lejla Dorić, učenica trećeg razreda.

Iz oblasti optika, atomska i nuklearna fizika drugo mjesto osvojio je Eldin Ahmetović, a peto mjesto Ismail Brkić, oba učenici četvrtog razreda.

S ovim izuzetnim rezultatima njih četvero izborili su plasman na Federalno takmičenje iz fizike, koje će se održati 15. maja 2021. godine u Sarajevu.

Zbog epidemiološke situacije u našoj zemlji, takmičenje je održano online. Organizatori takmičenja su Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i Društvo fizičara Tuzlanskog kantona

Ovim plasmanom su naši takmičari odbranili titulu šampiona sa takmičenja održanog 2019. godine na kojem su također bili kantonalni šampioni. Ovi rezultati su još veći ukoliko se uzme u obzir da se fizika u našoj školi izučava samo dvije godine u redovnoj nastavi, a u trećem i četvrtom razredu kao izborni predmet.