Književni razgovori s Fajkom Kadrićem

U srijedu 15.11.2023. godine u amfiteatru Behram-begove medrese učenici su imali priliku da se druže s poznatim i nagrađivanim bosanskohercegovačkim književnikom Fajkom Kadrićem.

Na Književnim razgovorima o romanima Udovičke zemlje i Šta su meni ptice moderator je bio Ali Hasanović, profesor bosanskog jezika u Behram-begovoj medresi.

O djelima ovoga pisca je govorio i književni teoretičar dr. Mirsad Kunić. U svom uzlaganju on se osvrnuo i na važnost učenja bosanskoga jezika i pisanja knjiga.

Učenicima se obratio i sam književnik Fajko Kadrić. On je rekao da je istražujući o prošlosti Bosne naučio dosta o sebi i svojim precima. „Postoji dosta podataka koji nam nisu dostupni, ali ima i onih koji jesu i o kojima trebamo pisati i pričati. Ne smijemo pasti u zamku da smo žrtve, a da ne pričamo o našim vojnim uspjesima, o živim ljudima koji su bili spremni dati svoj život za Bosnu. Moramo djeci pričati o preživjelima i uzimati ih za uzor, oni su bili spremni ponuditi svoj život, ponuditi sebe, da bi zaštitili drugoga, to je vrhunski čin.“

Književnik Fajko Kadrić je nagrađivani pisac. Napisao je romane Udovičke zemlje, Protokol posrnulih, Šta su meni ptice, te dvije knjige pripovjedaka Ko još pjeva dok umire, Ordijski mujezin. Roman Udovičke zemlje dobitnik je nagrade Fondacije za izdavaštvo 2019. godine i Zlatno pero 2020. godine.