Maturalni dan svršenika medresa

{gallery}0906140{/gallery}

Sarajevo, 9. juni 2014. (MINA) – Tradicionalna manifestacija „Maturalni dan“, učenika završnog razreda  medresa, Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva i Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba, održana je danas u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Na početku je dobrodošlicu prisutnim  zaželio dekan Fakulteta islamskih nauka dr. Ismet Bušatlić.

Nakon obraćanja dekana dr. Bušatlića, pozdravnu riječ je uputio rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta dr. Amir Karić.

On je maturantima čestitao uspješno završeno srednje školovanje, a direktorima, njihovim pomoćnicima, profesorima i profesoricama, odgajateljima i odgajateljicama je zahvalio što su svojim radom i zalaganjem pomogli u odgoju i obrazovanju i izveli još jednu uspješnu generaciju.

Učenike i učenice je pozvao da budu radost svojim majkama i  očevima i svima koji su pomogli da budu danas ovdje na ovoj ceremoniji, da se pomažu u dobročinstvu i bogobojaznosti i da budu oslonac medresama, cijeloj Islamskoj zajednici,  svom narodu i domovini.

U ime učenika generacije obratio se Ammar Cikotić.

Zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić je prenio selame i čestitke Reisu-l-uleme najboljim učenicima generacije. Rekao je da će oni na najbolji način  predstavljati Islamsku zajednicu i da uvijek u životu, bez obzira šta bili i šta radili imaju na umu da su svršenici medresa. Zatim im je uručio  diplôme i medalje učenicima  generacije: Ammaru Cikotiću i hfz. Fatimi Bektaš iz Elči Ibrahim-pašine medrese, Davudu Efendiču i Kaniti Krdžalić iz Behram-begove medrese, Ševalu Selimoviću i Merjemi Mekić iz Gazi Husrev begove medrese, Ahmedu Hasanagiću i Sadžidi Ljubijankić iz Medrese Džemaludin Čaušević, Edinu Husiću i Emini Pivčić iz Karađoz-begove medrese, Bakiru Deliću i Amri Strika iz Medrese Osman ef. Redžović, Senadu Dazdareviću i Sumeji Ujkanović iz Medrese Gazi Isa-beg, Enesu Kriještorac i Amili Jakubović iz Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu i  Amini Alili iz Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba.

(rijaset.ba)