Medresalije iz Novog Pazara u Tuzli

Program  Partnerstvo medresa naša škola je u ovoj sedmici realizirala s medresom Gazi Isa-beg  iz Novog Pazara. Ugostili smo grupu od po pet učenika i učenica iz ove Medrese, koji su boravili u periodu od 16.2. do 21.2.2020. godine.

U ovom periodu učenici su prije podne prisustvovali redovnoj nastavi, a u poslijepodnevnim satima realizirani su edukativni sadržaji i izleti.

U ponedjeljak su obišli znamenitosti grada Tuzle, a u srijedu su posjetili Bijeljinu. U ovom gradu dobrodošlicu im je priredio glavni imam Mežlisa Islamske zajednice Bijeljina Samir Camić. Gosti iz Sandžaka  su posjetili  Mektebski centar i Atik džamiju, a  poslije su se družili s polaznicima centra. Članovi hora Behram-begove medrese i recitatorske sekcije izveli su i program. Profesor bosanskog jezika i književnosti Ali Hasanović održao je i predavanje o bogatoj prošlosti bosanskog jezika, te nas podsjetio na najznačajnije pisce iz naše višestoljetne povijesti.

U četvrtak  su boravili u Posavini, u posjeti Gradačcu i Bosanskom Šamcu. U gradu Zmaja od Bosne posjetili su kulu Gradaščevića, oklopni voz i šehidsko mezarje. U Bosanskom Šamcu su boravili u rodnoj kući predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

U istom ovom periodu grupa učenika i učenica naše škole boravila je u medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru.