Medresi dodijeljeno priznanje za doprinos izučavanju Kur’ana

U nedjelju 31.12.2023. godine u Džamiji Kralj Abdullah u Tuzli održana je tradicionalna večer Kur`ana. U toku programa dodjeljuje je priznanje za doprinos izučavanju Kur`ana i kur`anskih nauka. Ta tradicija traje 14 godina.

Ovogodišnje priznanje i nagrada dodijeljeni su Behram-begovoj medresi, a direktoru Medrese dr. Ahmedu Hatuniću uručio ih je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Tokom ceremonije primanja priznanja, direktor Hatunić je kazao da se ono odnosi na rezultate postignute u učenju i proučavanju Kur`ana u ovoj školi. Istakao je da misija Behram-begove medrese jako važna za naš narod.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je naglasio da se odaje priznanje svim muderrisima ove škole, na čelu s direktorom dr. Ahmedom Hatunićem. Također je kazao da smo svi ponosni na hafize, kojih će u okviru sekcije za hifz Behram-begove medrese, uskoro biti preko stotinu.

Od reaktiviranja rada 1993. godine pa sve do danas u Medresi se ulažu napori na poboljšanju prostornih i organizacijskih uvjeta za ostvarenje što kvalitetnijih odgojno-obrazovnih rezultata. Tome svjedoče uspjesi učenika na kantonalnom i državnom nivou. U okviru Nastavnog plana i programa Behram-begove medrese kur`anski principi su utkani u sve vjerske predmete, a postoji poseban predmet tefsir i sekcija hifza, koji dodatno daju mogućnost proučavanja Kur`ana i širenja njegove poruke među učenicima. Od 1993. godine pa do danas iz Medrese je izašlo 99 hafiza.

Priznanje i nagrada su ustanovljeni od strane Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.