Medresin tim pobjednik Creating Value for Others 2024.

U petak, 19. aprila 2024. godine, u Behram-begovoj medresi održana je završnica takmičenja u izradi poslovnih planova „Creating Value for Others 2024“. Učenici su radili na svojim planovima od decembra 2023. do marta 2024. godine. Učestvovalo je osamnaest timova sa šezdeset takmičara, čije je poslovne planove stručna komisija pregledala, ocijenila i na kraju odabrala sedam finalista.

Prvo mjesto je zauzeo tim Eko-Sheep iz Behram-begove medrese, a njihov poslovni plan je zasnovan na ideji proizvodnje organskog gnojiva od vune. Ovaj plan su razradile učenice četvrtog razreda Emina Husić i Dženita Osmanbegović. Njihova mentorica i voditelj sekcije poduzetništva bila je prof. Amina Mujić.

Drugo mjesto zauzeo je tim S.t.r. Magazin iz Gimnazije „Edhem Mulabdić“ Maglaj i treće mjesto Tim Cardboard iz Gimnazije Živinice. Posebne nagrade su osvojili timovi Ekođir iz Srednje škole Pere Zečevića Odžak, Orion iz Srednje škole Pere Zeševića Odžak, QR Medic iz Mješovite srednje škole Teočak i Spa Peace iz Srednje škole Pere Zečevića Odžak.

Na završnici takmičenja sedam timova je prezentiralo svoje poslovne planove pred stručnim žirijem, koji se sastojao od predstavnika nekoliko uspješnih lokalnih kompanija: Trgovački lanac Bingo, Robna kuća Tuzlanka, Leftor d.o.o., Stomatološka ordinacija Dental House i Ambijent arhitektonski atelje. Inicijator i sponzor takmičenja i programa Budući poduzetnici svijeta je fondacija Forerunner Federation iz Sjedinjenih Američkih Država, koja pomaže obrazovanje i razvoj talenata.

Takmičenje „Creating Value for Others 2024“ je jedna od aktivnosti programa Budući poduzetnici svijeta (Future Entrepreneurs of the World). Trenutno se ovaj program provodi u petnaest škola iz različitih gradova širom Bosne i Hercegovine (Odžaka, Velike Kladuše, Maglaja, Gradačca, Živinica, Mostara, Tuzle), kao vannastavna aktivnost ili sekcija. Kroz rad u sekciji poduzetništva, učenici stječu liderske i poduzetničke vještine, uspostavljaju saradnju s lokalnim poduzetnicima kroz posjete njihovim poslovnim prostorima i postrojenjima, uče o osnivanju biznisa, marketingu, izradi budžeta i biznis plana, te učestvuju u volonterskim i društveno korisnim projektima. Takmičenje u izradi poslovnih planova izuzetna je prilika za učenike da pokažu svoj inovativni i poduzetnički duh.

Organizatori takmičenja su Fondacija Forerunner Federation iz Sjedinjenih Američkih Država (Fondacija Predvodnik), Behram-begova medresa u Tuzli i Edukacijski centar “NAHLA” .