Mevludom i bazarom obilježeno Poslanikovo rođenje

Tradicionalni ženski mevlud, koji se izvodi svake godine povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., proučen je u džamiji Behram-begove medrese u utorak 2.11.2021. godine.

Program se sastojao od učenja Kur’ana, mevluda, ilahija i kasida.

Kao i svake godine, organiziran je humanitarni bazar, na kojem su se prodavali kolači, slike i levhe, umjetnička djela učenika Behram-begove medrese.

Prigodno predavanje je održala profesorica bosanskog jezika u Behram-begovoj medresi Emina Hatunić. Ona se osvrnula na život i djelo posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. Naročitu pažnju je posvetila osobini koja je specifična za njega, a to je dostojanstvo. U svom izlaganju naglasila je da je Poslanik bio dostojanstven i pred neprijateljima nikada nije spuštao glavu. Muslimani i danas moraju više ličiti na svog poslanika. A dostojanstvo se najviše čuva ukoliko budemo štitili jedni druge.

Mevludu su prisustvovale i članice nekoliko ženskih udruženja iz gradova Bosne i Hercegovine: Brčkog, Lukavca, Doboj Istoka, Kalesije, Gradačca, Čelića, Tuzle, kao i profesorice, učenice, džematlijke i mnoge prijateljice Behram-begove medrese.