Misak u Muzeju istočne Bosne

Povodom 5.oktobra, Dana učitelja u Muzeju istočne Bosne u Tuzli otvorena je izložba Znanjem u odbrani domovine Bosne i Hercegovine. Izložbu su u četvrtak 12.10.2023. godine posjetili članovi redakcije školskog lista Misak i učenice trećeg razreda Behram-begove medrese.

O izložbi je je govorio autor Nermin Ibrić, kustos historičar u Muzeju. Izložba se sastoji od velikog broja fotografija iz perioda 1993-1995. godina koje su napravljene u improvizovanim školama Međeđi, Sapni, Godušu i drugim mjestima. Neke od tih škola su bile udaljene svega 200 metara od neprijateljskih linija.

Na fotografijama su učenici koji su pohađali nastavu u nevjerovatno teškim uslovima, ali su uz velike napore uspjeli da se obrazuju. Ova izložba je i emotivna, jer podsjeća na junaštvo i hrabrost malog bosanskog čovjeka. Jedan od njih je i Jusuf Gašić, koji je od vatrenog plamena spasio matične knjige, koje se sada nalaze u Osnovnoj školi Sapna.

Tih ratnih godina školu je upisalo preko 2000 učenika, i uspješno su priveli svoje obrazovan kraju. Neki od njih su na fotografijama kako bi nas podsjetili na izuzetnu hrabrost njihovih roditelja, i na vrijeme u kojem je svega nedostajalo, osim sloge i zajedništva