Novi hafizi u Behram-begovoj medresi

{gallery}0202170{/gallery}

U prethodnom periodu Behram-begova medresa je dobila dva nova hafiza, po jednog iz reda profesora i učenika.

U petak 20. Januara ove godine, pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH, uspješno je okončao polaganje hifza i na taj način stekao titulu hafiza Časnog Kur’ana Amir Hodžić, profesor fikha i hadisa u Behram-begovoj medresi.

Na početku učenja hifza muhaffiz profesoru Amiru je bio hfz. Husejn ef. Smajić, da bi hifz nastavio učiti i uspješno završiti pred hafizom Mirnesom ef. Spahićem (profesor kira’eta na Behram-begovoj medresi).

Amir Hodžić je rođen 02.1.1972. godine u Vukovijama Gornjim (Masle), općina Kalesija, od oca Muhameda i majke Zibe.

Osnovno školovanje stekao je u OŠ. „Hamza Hamzić“ u Vukovijama Gornjim 1986. godine, a potom 1986. upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, koju uspješno završava 1990. godine.

Studij započinje u Rijadu, odnosno Medini (Saudijska Arabija) 1991. godine, ali ga zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu prekida i vraća se u domovinu Bosnu i Hercegovinu. Nakon okončanja agresije vraća se na Islamski univerzitet u Medini, upisuje se na Fakultet islamskog prava (Šerijata), na kom stječe zvanje profesora islamskog prava 1999. Godine, od kada i radi u Behram-begovoj medresi.

U ponedjeljak 30. Januara, pred pomenutom komisijom je hifz položio Abdulah Halilović, učenik II razreda Behram-begove medrese. Muhaffiz mladom hafizu je bio hfz. Nedžad Vehabović, profesor ahlaka i akaida u Behram-begovoj medresi, kojem je ovo prvi kandidat.

Abdullah Halilović je sin Muhidina i Hajrije, rođen je 10.09.2000. godine a živi u Ćosetima kod Brčkog.

Termini hafiskih dova će biti naknadno utvrđeni i objavljeni.