Obilježavanje 390. godina Behram-begove medrese

Ove godine se namiruje 390 godina od prvog spominjanja Behram-begove medrese u pisanim tragovima. To je razlog da se mjesec oktobar posveti obilježavanju ovog važnog jubileja medrese.

S tim u vezi, aktivnosti na obilježavanju ovog jubileja su počele još 6. oktobra, proslavaljanjem Dana škole, o čemu smo već pisali (LINK). Nastavilo se obilježavanjem Dana vakifa 8. oktobra (LINK), a zatim i promocijom Mesnevije u prijevoda Ahmeda Mešića, koja se održala 19. oktobra. Promotori ovog kapitalnog djela su bili dr. Izet Pajević, dr. Ćazim Hadžimejlić, dr. Mubina Moker i dr. Rešid Hafizović, dok je moderator bio dr. Sead Seljubac.

Pres konferencija je održana u srijedu 19. oktobra, na kojoj su direktor medrese Ahmed Hatunić i pomoćnik direktora za nastavu Mensur Husić upoznali medije i javnost o nadolazećim aktivnostima povodom obilježavanja 390 godina medrese.

U četvrtak 20. oktobra je održan Okrugli sto „390 godina Behram-begove medrese“. Okrugli sto je otvorio muftija tuzlanski Vahid Fazlović, a sastojao se od 16 predavanja u okviru 4 sesije. Tom prilikom su učešće uzeli eminentni stručnjaci iz polja teologije, historije, prava, arhivistike, teorije odgoja i obrazovanja i drugi. Tako su svoja predavanja imali dr. Enes Karić, dr. Ismet Bušatlić, dr. Amir Karić, dr. Izet Šabotić, dr. Sead Selimović, dr. Sead Seljubac, mr. Omer Zulić… Neke od tema obrađivanih na okruglom stolu su: Nastanak i razvoj školskog sistema u islamskom svijetu, Behram-begova medresa u periodu od 1918. do 1949. godine,  Rad Behram-begove medrese u okolnostima uspostave komunističke revolucionarne vlasti (1944-1949), Reaktiviranje Behram-begove medrese u Tuzli 1993. godine, Behram-begova medresa u novom periodu 1993-2016. godine, Razvoj odgojno-obrazovnog procesa u Behram-begovoj medresi u Tuzli 1993-2016. godine, Izdavačka djelatnost u Behram-begovoj medresi u Tuzli, Alumnisti Behram-begove medrese u Tuzli itd.

U dane vikenda od 21.do 23. oktobra Behram-begova će biti domaćin Sportskih susreta učenica odgojno-obrazovnih institucija islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Od aktivnosti planiranih u okviru obilježavanja ovog jubileja, planirana je promocije prve monografije Behram-begove medrese u ponedjeljak 24. oktobra u Plavoj Sali BKC Tuzla s početkom u 19 sati, i završna svečana akademija „Vrijeme dobra“ koja je rasporedu u petak, 28. oktobra u Velikoj Sali BKC Tuzla s početkom u 16 sati.