Obilježen svjetski Dan hidžaba

{gallery}0402190{/gallery}

U četvrtak 31.1.2019. godine u Behram-begovoj medresi je održan program povodom Dana hidžaba, koji se inače obilježava 1. februara.

Svečani dio programa izvele su članice hora naše škole, a programu su poseban senzibilitet dale priče naših učenica o njihovom doživljaju hidžaba.

Programu su prisustvovale i gošće, svršenice Behram-begove medrese, koje su sada uspješne žene: dr. Zehra Velić-Mehmedović, pedijatar, dr.Fahira Alić, asistent na Filozofskom fakultetu u Tuzli, i Mirnesa Dedić, sekretar u Građevinsko-geodetskoj školi.

Svaka od njih je na zanimljiv način ispričala kako je bilo nekada prije 20 godina ići u školu, na fakultet, a nositi hidžab i prenijele su svoja pozitivna iskustva iz tog dijela svoga života, ali i izazove s kojima su se susretale, a ponekad i predrasude na koje su nailazile.

Povodom Dana hidžaba raspisan je konkurs za najbolji literarni rad. Teme su bile Na vjetru bez zastora i zvijezde se gase i Mahrama je ponos Bošnjakinje.

Prvo mjesto pripalo je Emri Jukić, učenici IIIc, drugo mjesto Maida Mehmedćehajić, učenici Id, i treće mjesto je osvojila Selma Džafić, učenica IIc.

Dan hidžaba se obilježava 1.februara i ustanovljen je na prijedlog Nazme Kan iz Njujorka, koja je ovim prijedlogom željela podstaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i da dožive to iskustvo. Ove i slične akcije organiziraju se 1. februara širom svijeta, radi boljeg razumijevanja islama i rušenja predrasuda koje se vežu za hidžab.