Održan jubilarni deseti Ljetni institut u Tuzli

Deseti Ljetni institut u Tuzli (TSI 2018) održan je od 2. do 5. jula 2018. godine u Behram-begovoj medresi. Svečanosti zatvaranja ovogodišnjeg Instituta je prisustvovao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, koji je u svome obraćanju poručio mladima:

„Nemojte slušati one koji govore da je nešto nemoguće učiniti. Ako imate san, ako znate šta hoćete, moguće je ono što sanjate. Svaki san može postati java, a mi smo danas već čuli primjere o momcima i djevojkama koji su postigli velike uspjehe. Moramo znati da ono što dajemo drugima zapravo dajemo sebi.“ poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao važnost desete godišnjice Ljetnog instituta kroz čije programe je prošao veliki broj učesnika, mladih, kao i ulogu BILD-a u njegovoj realizaciji i veliku pomoć univerziteta iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prisutnima se obratio i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, kao i izvršni direktor BILD-a Christopher Bragdon i Sebastian Huber, jedan od osnivača BILD-a.

Oko 200 učesnika je prisustvovalo radionicama iz Jave, HTML/CSS, Javascript, Git, SQL i engleskog jezika. Tokom trajanja Ljetnog instituta imali su priliku čuti predavače iz Amerike, Švicarske, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine. Svi učesnici su i certificirani. Polaznici Ljetnog instituta će imati priliku i da tokom jednogodišnje besplatne obuke nastave sa usavršavanjem kako bi stekli zvanje softwar programera. Do sada je 47 osoba zaposleno u 16 različitih kompanija preko BILD-a kao softwar programeri.

TSI 2018 su organizovali Behram-begova medresa u Tuzli, Katolički školski centar Sveti Franjo i BILD (Bosnia Initiative for Local Development – Inicijativa za lokalni razvoj u BIH).