Održano savjetovanje obrazovnih ustanova IZ-e u Visokom

Savjetovanje srednjoškolskih obrazovnih ustanova Islamske zajednice održano je u medresi Osman-ef. Redžović u Visokom, u periodu od 24. do 26.6.2022. godine.

U medresi si boravili direktori, pomoćnici direktora za nastavu i učenički dom i sekretari iz medresa i gimnazija u Cazinu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Banjoj Luci, Zagrebu i Tuzli.

Teme o kojima se govorilo su godišnji kalendar rada medresa u 2022/2023. godini, pitanje povećanja cijena participacije u učeničkim domovima, informacije o broju upisanih učenika u 2022/2023. godini, predstavljanje projekta Pod nebom vedre vjere- Islam i Evropa u iskustvu Bosne. Diskutovalo se i o potrebi donošenja novih pravilnika.

Učesnici su obišli kompleks Medrese, posjetili njen planetarijum i muzej. Obišli su Zavičajni muzej u Visokom i piramide i park Ravne 2 i tunele. Domaćin je bio Semir Osmanagić.

U nedjelju 26.6. 2022. godine zadnji dan Savjetovanja, organizovana je posjeta izletištu Ponijeri i parku prirode Tajan. U prelijepom prirodnom ambijentu izletišta, koje je u vlasništvu MIZ Kakanj, domaćin je bio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj Sulejman-ef. Čeliković, a razgovaralo se o mnogim važnim pitanjima vezanim za rad medresa i gimnazija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.