Online predavanje o zelenom planu

My Green deal

U okviru projekta Moj zeleni plan/ My Green Deal u četvrtak i petak 24. i 25. juna održan je serijal online predavanja za mlade na temu provedbe zelenog plana Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Predavanje je pratilo preko stotinu i pedeset učesnika.

Na prvom predavanju govorilo se o klimatskim promjenama u cijelom svijetu. Upoređeni su razni raniji pokazatelji s današnjim stanjem, kako bi se mladima predočio uticaj klimatskih promjena. Mladi su se upoznali s mjerama na globalnom nivou koje se poduzimaju za suzbijanje efekta stakleničke bašte, kao što su globalni sporazumi i konvencije. Predstavljen je i Evropski zeleni plan, kao važna strategija za osiguravanje održivog razvoja EU i zaštite klime.

Druga tema o kojoj se govorilo je Evropski zeleni plan i Bosna i Hercegovina – koristi, uključenost i inovacije. Predstavljen je nivo zaštite okoline Bosne i Hercegovine u odnosu na zemlje članice EU. Razmatrane su prednosti Bosne i Hercegovine kada je riječ o politici Zelenog plana, kao i aktuelni izazovi.

S ciljem informiranosti i dizanja svijesti građana Bosne i Hercegovine o efektu stakleničke bašte i općenito zagađenju okoline veliki doprinos mogu dati upravo mladi, te zagovarati Zeleni plan koji može donijeti i benefite bosanskohercegovačkom društvu, zaključeno je na ovom predavanju.

U realizaciji ovog projekta su učestvovali Uprava za vanjske poslove i dijasporu i Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice uz podršku Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR).