Prikazan film “U sjeni minareta”

U Behram-begovoj medresi je u utorak 15.3.2022. godine premijerno prikazan dokumentarni film U sjeni minareta (In the shadow of minarets), autora Hasana Hasanovića i Omera Hasanovića.

U ovom filmu se tematizira vjerski život muslimana u UN sigurnoj zoni Srebrenica i sistematsko ubijanje imama u njoj, naročito nakon pada Srebrenice. Iz filma je vidljivo da je na tom području bio organiziran vrlo živ vjerski život.

Jedan od preživjelih imama Mevludin-ef. Hrnjić, i sam akter tih događaja i ovog filma, kazao je u svom obraćanju nakon projekcije da je od 40 imama u Srebrenici njih 14 ostalo živo, a ostali su mučki ubijeni u Genocidu.

Jedan od koautora filma Hasan Hasanović obratio se publici i podsjetio na važnost dokumentiranja i obznanjivanja priča preživjelih u Agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Projekciji filma su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, direktor instituta za društvena i religijska istraživanja Šefko Sulejmanović, direktor Bibliteke Behram-beg, glavni imami nekoliko medžlisa Islamske zajednice, brojni imami, gosti, profesori Medrese i učenici.

Organizatori projekcije su Muftijstvo tuzlansko i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.