Promovisana knjiga “Novinarstvo digitalnog doba”

U Behram-begovoj medresi je u ponedjeljak 27.11.2023. godine održana promocija knjige Novinarstvo digitalnog doba. Kako sačuvati profesiju? autorice profesorice Amele Delić Aščić.

Promotor je bio Sevret Mehmedćehajić, profesor bosanskog jezika i književnosti. On se u svom izlaganju osvrnuo na novinarstvo prije digitalnog doba. Podsjetio je na poznatog novinara Roy Gutmana, zahvaljujući čijem izvještavanju se čulo za logore kod Prijedora i kako je istinu koja je do tada postojala, on javno obznanio. Autorica Amela Delić Aščić se osvrnula na određene teme koje su obrađene u knjizi i dala kratak osvrt uporedivši određene događaje i njihov način plasiranja kroz medije. O knjizi je rekla da je ovo neophodno u naše vrijeme, posebno za mlade koji u vrtlogu velikog broja informacija, nisu uvijek u situaciji da ocijene koje su vijesti istinite i provjerene. Istakla je koliko je važno da imamo svoj glas koji će prenositi istinite informacije.

Promociji su prisustvovali članovi novinarske sekcije Misak.

Amela Delić Aščić je profesorica na Univerzitetu Filozofskog fakulteta Odsjek Žurnalistika u Tuzli. Ovaj knjiga je rezultat njenog doktorskog rada.