Ptice bijele promovisane u Medresi

U srijedu 23.2.2022.godine u Behram-begovoj medresi je povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana promocija knjige Ptice bijele, autorice Naze Mehmedović-Salkić.

Promotori su bili profesorica i književnica Esma Kapetanović, profesorica bosanskog jezika u Behram-begovoj medresi Emina Hatunić i profesor bosanskog jezika Osman Halilović, te autorica Naza Mehmedović-Salkić. Promociji je prisustvovao i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji se obratio na kraju promocije. Mnoga lica iz kulturnog, naučnog i političkog miljea Tuzle prisustvovala su promociji: direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, direktor biblioteke Behram-beg Admir Muratović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja Šefko Sulejmanović, dekanesa Filozofskog fakulteta dr.sc. Nihada Delibegović Džanić, novinarka Almasa Hadžić.

Knjiga Ptice bijele izašla je iz štampe krajem 2020.godine i doživjela je nekoliko promocija u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Govori o snazi bosanske žene i o njenoj odlučnosti da nastavi živjeti i boriti se bez obzira na gubitak voljenih osoba. Cilj autorice je kako je kazala bio da sačuva od zaborava trenutke sreće, boli, ljubavi i patnje, te sjećanje na jedno okrutno vrijeme i ljude iz svog okruženja i podijeliti istinu o tom vremenu u knjizi.

Organizatori promocije su Behram-begova medresa i biblioteka Behram-beg u Tuzli.