Radio sekcija o Danu maternjeg jezika

U nedjelju, 18. februara 2024. godine, Radio sekcija Behram-begove medrese pripremila je emisiju na Radio BIR-u povodom 21. februara, Dana maternjeg jezika. U pripremi emisije učestvovale su: Medina Tursunović, Lamija Hadžić, Lamija Baćevac, Merjem Mešić, Amina Okić i Dalila Omić. U emisiji se govorilo o književnosti sa osvrtom na naše najpoznatije književnike koji su njegovali bosanski jezik u svojim djelima. Spomenut je Zija Dizdarević i pročitan je odlomak iz njegove pripovjetke Majka.

Od 2000. godine u svijetu se, u skladu sa zaključkom UNESCO-a, obilježava 21. februar kao Dan maternjeg jezika, koji je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika je unapređivanje, učenje i razvoj maternjeg jezika i njegovanje jezičke i kulturne različitosti i višejezičnosti.

U UNESCO-vom dokumentu iz 1970. godine se kaže: „Maternji jezik označava put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti. “ Generalna skupština UNESCO proklamirala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen zvaničnim jezikom.

U svijetu danas postoji oko sedam hiljada različitih jezika.