Savjetovanje obrazovnih ustanova IZ-e u Tuzli

{gallery}2906210{/gallery}

Behram-begova medresa je bila domaćin Savjetovanja srednjoškolskih obrazovnih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u periodu od 25. do 27.juna 2021. godine.

Naša škola je ugostila direktore, pomoćnike direktora za nastavu i učenički dom i sekretare u medresama i gimnazijama iz Cazina, Mostara, Sarajeva, Visokog, Zagreba, Novog Pazara i Travnika. Samom otvaranju Susreta prisustvovali su dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH, i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Oni su održali i svoje pozdravne besjede, a dobrodošlicu gostima je iskazao direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić.

Ovi susreti menadžmenta medresa i gimnazija iskorišteni su za razmatranje prijedloga okvirnog kalendara za 2021/21. školsku godinu, za raspravu o prijedlogu pravilnika o polaganju vanrednih ispita u medresama, razmatrane su potrebe za kreiranje i donošenje drugih normativnih akata za medrese i gimnazije, informacije o upisu učenika u prvi razred i modalitet upisa učenika u narednom periodu.

Razgovaralo se o realiziranim aktivnostima u vezi s donošenjem Nastavnog plana i programa u medresama, zatim o implementaciji programa Alumni medresa, kao i o realizaciji Acess programa, Green Deala i drugih planiranih aktivnosti.

Boravak u Tuzli je bio i prilika da se upoznaju kulturno-historijske znamenitosti našeg grada, tako da je posjeta iskorištena za obilazak starog jezgra Tuzle, Kapije, Turali-begove džamije, Slane Banje i Brčanske Malte.

Druženje je nastavljeno upoznavanjem i drugih gradova. Prilikom posjete Gradačcu obišli su kulu Husein-kapetana Gradaščevića i oklopni voz, a u Bosanskom Šamcu ovaj Medžlis i rodnu kuću prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Domaćin je bio bosanskošamački imam Safet-ef. Karahmetović.

Posjećeno je i Brčko, gdje je domaćin bio glavni imam Medžlisa Mustafa-ef. Gobeljić. On je ugostio musafire u prelijepom zdanju Medžlisa i predstavio im buduće planove i aktivnosti na ovom području.

Zadnjeg dana Savjetovanja, u opuštenoj atmosferi i u prelijepom prirodnom ambijentu Mektebskog centra u Dubnici kod Kalesije, razgovaralo se o mnogim važnim pitanjima rada medresa i gimnazija Islamske zajednice u BiH. S gostima su bili glavni imam i predsjednik MIZ Kalesija Muharem-ef. Mešanović i Ibrahim Aljić.