Sjećanje na hafiza Abdulaha Budimliju

Stotinu godina od rođenja istaknutog alima hafiza Abdulaha-ef. Budimlije obilježeno je nizom sadržaja u utorak 22.11.2022. godine.

Tim povodom u Centru za kulturu u Bijeljini održan je okrugli stol pod nazivom ,, Hadži hafiz Abdulah-ef. Budimlija-život i djelo.“Na okruglom stolu su govorili muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović,direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić,  dr. Sead Seljubac, dr. Nusret-ef. Isanović i prof. Emir Musli. Direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić se osvrnuo na objavljena djela hafiza Budimlije: Hafizove latife ( 1997.), Moja sjećanja ( 2004),Čuvajte se zabranjenih djela (2005.) i Hutbe (2010.).

Ostali predavači su govorili o bliskosti hafiza Budimlije sa svim generacijama i o njegovom liku.

Hafiz Abdulah-ef. Budimlija rođen je u Foči 1922. godine. Hafiska dova mu je proučena 1938. godine u Carevoj džamiji u Foči, dok Medresu završava 1939. godine. Jedno je vrijeme bio na dužnosti Atik džamije u Bijeljini, a u periodu od 1993. do 1997. godine radio je kao profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi. Umro je 11.jula 2009. godine i ukopan je u haremu Džindijske džamije u Tuzli.

Hafiz Budimlija je svojim ponašenjem, djelovanjem i posebnim odnosom prema ljudima ostavio veliki trag. Lijepim i milozvučnim učenjem Kur`ana oplemenjivao je srca mnogih. U teškom periodu Agresije na našu zemlju ponovo se aktivirao i stavio na raspolaganje svome narodu  iako je bio u poznim godinama. Prve generacije Behram-begove medrese sjećaće ga se kao predanog profesora i izvrsnog pedagoga. Svojim jedinstvenim pristupom nastavi ostavio je neizbrisiv trag u srcima svojih učenika.

Organizatori obilježavanja stotinu godina od rođenja hafiza Budimlije su Muftijstvo tuzlansko, Behram-begova medresa u Tuzli, Medžlis Islamske zajednice Bijeljina i Biblioteka Behram-beg.