Studijsko putovanje učenika medresa iz Bosne i Hercegovine

U okviru studijskog projekta Moje mjesto u Evropi, koje je organizirala Evropska unija u Bosni i Hercegovini, učenici naše medrese dobili su priliku da predstave svoje radove u Briselu, te da posjete još neke gradove značajne gradove u Evropi.

Studijsko putovanje je trajalo od 29.6. do 5.7.2019. godine, a naši učenici su na ovom izuzetnom putovanju posjetili Pečuh u Mađarskoj, Frankfurt u Njemačkoj, Wels u Austriji, Brisel u Belgiji, Heidelberg, studentski grad u Njemačkoj, Minhen i Zagreb. Tokom ove posjete imali su priliku da obiđu historijske znamenitosti ovih gradova.

Centralna manifestacija održana je 2. jula u centru Evropske unije u Briselu, gdje je upriličena izložba izabranih učeničkih radova u okviru projekta Moje mjesto u EU; izgradnja i promocija dijaloga o EU integraciji. Izložbu su činile fotografije, umjetnički radovi i eseji, koji su proglašeni najboljim na javnom konkursu u okviru ovog projekta.

Ukupno dvadeset učenika i učenica iz šest bosanskohercegovačkih medresa su predstavili našu zemlju u srcu Evropske unije. Izložbi su prisustvovali predstavnici i uposlenici EU institucija, među kojima su bili Merete Bilde iz Odjela za strategiju i planiranje EEAS, te Clive Rumbold, zamjenik šefa odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove. On se obratio prisutnima i izrazio oduševljenje onim što je vidio na izložbi. Tu su još bili Jasna Jelisić, šefica grupe za Zapadni Balkan i divizije za strateške komunikacije pri EEAS-u, Melika Arifhodžić, projekt menadžer, Medina Mehmedović-Mulalić, Samra Radovović-Smajić, koordinatorice projekta, Amila Ibričević, politički savjetnik specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ-e u BiH Razim Čolić, savjetnik reisul-uleme za medije Muhamed Jusić, šef Odjela za srednjoškolsko obrazovanje Rijaseta Seid Eminović i dr.

Izuzetni ambasadori naše zemlje i naše škole na ovoj izložbi bili su učenici Mirzet Muškić, Harun Bečić, Fadil Umihanić, Selma Džafić i Anesa Spahić. Cijelo vrijeme s njima je radio i pripremao ih za ovaj zahtjevan projekat Ahmed Omerović, profesor Demokratije i ljudskih prava u Behram-begovoj medresi.