Susreti mladih novinara

{gallery}0810190{/gallery}

Konferencija redakcija školskih listova srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u petak i subotu 4. i 5. oktobra tekuće godine u Behram-begovoj medresi.

Konferenciju je otvorio direktor naše škole Ahmed Hatunić, a otvaranju je prisustvovao i Seid Eminović, direktor Uprave za obrazovenje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni Hercegovini.

Učesnici Konferencije u prvom dijelu druženja predstavili su svoje školske listove: Prva bošnjačka gimnazija iz Sarajeva predstavila je list Vrelo, Elči-Ibrahim pašina medresa iz Travnika list Nedžm,Gazi Husrev-begova medresa svoj Zemzem, Karađoz-begova medresa iz Mostara školski list Mimar, medresa Osman-ef. Redžović iz Visokog list Šahid i naša škola list Misak.

U ovom dijelu programa od naše redakcije predložen je i izlazak zajedničkog školskog lista svih medresa i gimnazija za koji bi pisali urednici.

Predavači na konferenciji su bili Kasim Softić, glavni i odgovorni urednik Radio televizije Tuzlanskog kantona i Almasa Hadžić, novinarka Dnevnog avaza.

Kasim Softić u svom predavanju dotakao se tema koje se odnose na javne medije i njihov način funkcionisanja, a novinarka Hadžić je pričala o svom novinarskom putu, dotičući se perioda u vrijeme Agresije na našu zemlju, njenih prvih izvještavanja sa borbenih linija, spominjući neka značajna imena koja je tom prilikom srela i sa kojima je ostala sve do sada u kontaktu kao što je poznanstvo sa novinarom Roy Gutmanom, te njeno prvo izvještavanje sa mjesta pronalaska masovne grobnice kod Zvornika.

Susreti mladih novinara trebali bi postati lijepa tradicija, a sljedeći susret zakazan je za godinu dana u nekoj od naših medresa ili gimnazija.