Svečana akademija “Vrijeme dobra” povodom 390 godina Behram-begove medrese

Svečanom akademijom i dodjelom priznanja ličnostima i institucijama zaslužnim za rad Behram-begove medrese u Tuzli, u petak 28. oktobra je okončana manifestacija obilježavanja 390. godišnjice djelovanja ove odgojno-obrazovne ustanove.

U prisustvu velikog broja zvaničnika iz vjerskog, političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona, kao i prijatelja Behram-begove medrese u Tuzli izveden je program akademije pod nazivom “Vrijeme dobra”.

Program se sastojao od dramskog komada o Behram-begu i njegovom savremeniku Muhamedu Hevaiju Uskufiju, a u izvedbi učenika medrese. Na ovaj način je gledaocima prikazan bar dio stanja društva i muslimana XVII stoljeća, u vrijeme početaka izgradnje Behram-begove (Šarene) džamije, mekteba i Behram-begove medrese.

Pored ovog dijela, program se sastojao od izvođenja ilahija, recitala, prigodnih besjeda, kao i dodjele priznanja i zahvalnica zaslužnim pojedincima i institucijama.

Posebna priznanja zaslužnim za obnavljanje rada Behram-begove medrese, kao i za sve ono što je tokom prethodnih godina postigla ova obrazovna institucija uručena su reisu-l-ulemi  IZ u BiH Husein ef. Kavazoviću, muftiji tuzlanskom Vahid ef. Fazloviću, bivšem dugogodišnjem direktoru Medrese, kao i Medžlisu IZ Tuzla.

Za uvođenje reformi i osavremenjivanje Behram-begove medrese u prvoj polovini 20. vijeka, kao i za privrženost radu i očuvanju medrese u istom periodu priznanja su posthumno dodijeljena nekadašnjim profesorima i upraviteljima Behram-begove medrese – hafizu Salih ef. Sivčeviću i hafizu Hasan ef. Smajloviću.

S ovim u vezi, direktor medrese Ahmed Hatunić je, između ostalog, govoreći o dodjeli priznanja i zahvalnica, rekao:  „Iz starog perioda to su dvojica upravitelja kojima posthumno dodjeljujemo priznanja. To su hafiz efendija Sivčević, koji je medresu vodio petnaest godina od 1922. godine do 40 tih godina 20.stoljeća, i uvaženi upravitelj hafiz Hasan efendija Smajlović kojem također priznanje dodjeljujemo posthumno želeći na taj način povezati dva perioda rada medrese, između kojih je prekid od 44. godine.“

Za doprinos razvoju Behram-begove medrese, Vladi Tuzlanskog kantona, kao i Gradu Tuzla ovom prilikom uručene su zahvalnice.