Svečana šetnja maturanata 345. generacije svojom Tuzlom

Ulicama svoga grada u srijedu 26. maja u svečanoj povorci je prošla još jedna generacija maturanata Behram-begove medrese. Tim simboličkim činom obilježila je kraj svog srednjoškolskog obrazovanja.

Maturanti su u pratnji svojih razrednika i odgajatelja krenuli od Behram-begove medrese i prošetali do Trga slobode, a potom i do Trga prekinute mladosti (Kapije), na kojem je 25. maja 1995. godine ubijena 71 mlada osoba od četničke granate koja je ispaljena s Ozrena.

Tu su položili bijele ruže i proučili Fatihu, te preko Sonog trga krenuli prema Džindić džamiji. Tu su se prisjetili nekoliko profesora svoje škole koji su ukopani u haremu, kao i posljednjih dana stare Behram-begove medrese koji su daleke 1949. godine završeni baš u ovoj džamiji. Nakon toga su svoju šetnju završili na mjestu stare zgrade Behram-begove medrese u centru grada.

Ova 345. generacija maturanata Behram begove medrese broji 69 učenika i 67 učenica. Razrednici maturantima su bili profesori Asmir Dorić i Ervin Sejdinović, dok je odgajatelj bio Bekir Šabić. Razrednice maturanticama su Merjem Vildić-Modrić, Amila Hasanspahić i Seldina Halilović, a odgajateljica Senada Vikalo-Mehmedćehajić.

Ova brojna generacija je iznjedrila veliki broj kvalitetnih i nadarenih učenika koji su se uspješno nosili s mnogobrojnim izazovima i na brojnim takmičenjima na najljepši način predstavljali svoju školu. Među njima su tri hafize i četiri hafiza.

Državni viceprvak Bosne i Hercegovine u fizici je maturant Ismail Brkić, a tu su još brojni takmičari koji su svojim trudom i zalaganjem našoj školi donijeli neka od mnogobrojnih priznanja tokom svog školovanja. Učenik generacije je Ismail Brkić, a učenica Selma Džafić.

Ova generacija će ostati upamćena po tome što je svoje školovanje privela kraju u periodu kada je cijeli svijet zahvaćen epidemijom korona virusa. Ipak, šetnja je realizirana i njihovo srednjoškolsko obrazovanje je privedeno kraju na najljepši način.

Maturskom akademijom će svečanosti ispraćaja ove generacije biti završene.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.