Tradicionalna šetnja maturanata Behram-begove medrese

{gallery}0605150{/gallery}

Maturantice i maturanti 339. generacije Behram-begove medrese u Tuzli večeras su svečanom šetnjom ulicama Tuzle najavili završetak svog srednjoškolskog školovanja.

Svečano obučeni, u šetnju tuzlanskim ulicama krenuli su ispred zgrade Behram-begove medrese, čiji im je internat u prethodne četiri godine bio drugi dom, da bi na Kapiji, mjestu stradanja tuzlanske mladosti položili cvijeće i proučili Fatihu za duše 71 ubijenih građana Tuzle.

U pratnji svojih profesora, obišli su i kapiju stare tuzlanske medrese, te prošetali do Džindić džamije.

Dan prije, učenici su prisustvovali još jednoj tradicionalnoj aktivnosti koja se obavlja u danima ispraćanja generacije maturanata. Riječ je o primopredaji emaneta, aktivnosti koja podrazumijeva zajedničko druženje učenika četvrtih i trećih razreda naše škole. Uz prigodni program, upriliči se simbolično predavanje emaneta sa učenika četvrtih razreda na učenike trećih razreda. Pri tome se prenesu poruke o životu, ljudskim i društvenim vrijednostima, vjeri, obavezama i odgovornosti koja sada ostaje na učenicima trećih razreda. Ova aktivnost predstavlja uvod u sve ostale maturantske aktivnosti koje slijede.

Inače, centralna maturska svečanost tuzlanskih medresija održat će u subotuu Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.