U Harrisburgu uručene zahvalnice za sponzoriranje učenika Behram-begove medrese u Tuzli

U prekrasnoj novoj džamiji B&H Islamskog centra u Harrisburgu u petak večer (28.nov.), nakon Jacije namaza priređena je džematska svečanost u povodu uručivanja zahvalnica sponzorima koji su iz ove bošnjačke dijasporalne zajednice odlučili da jednog ili više učenika /ca Behram begove medrese iz Tuzle sponzoriraju u četverogodišnjem školovanju u ovoj srednjoškolskoj obrazovnoj instituciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Program je otvorio predsjednik B&H Islamskog centra Sabit Šišić, koji se zahvalio Asmiru Doriću, profesoru engleskog jezika u Behram begovoj medresi, koji je za ovu priliku doputovao iz Tuzle, kao i musafirima iz New Yorka i članovima svoje zajednice koji su došli da svojim prisutsvom daju doprinos cjelokupnom programu.

 

Profesor Dorić u kraćem obraćanju, prenoseći selame od tuzlanskog muftije Vahid-ef. Fazlovića, direktora Ahmeda Hatunića, kao i svojih kolega i đaka, govorio je o Behram begovoj medresi, te važnosti obrazovanja mlađeg naraštaja:

– Behram begova medresa je jedna od najstarijih obrazovnih institucija ne samo u BiH, nego i šire. Počela je sa radom negdje oko 1626. godine i imala je kontinuitet u radu oko 323 godine, da bi joj 1949. zabranili rad. Nakon 44 godine zabrane i prekida, rad Medrese je reaktiviran u vremenu agresije na RBiH 1993. godine. Danas učenici ove institucije bilježe izvanredne rezultate na polju obrazovanja, tako da na mnogim takmičenjima osvajaju vodeća mjesta…, – rekao je Dorić.

On je u nastavku obraćanja naveo niz primjera vezano za takmičenja medresa i drugih srednjih škola u BiH, koliko su puta učenici Behram begove medrese osvajali prvo ili drugo mjesto, razna priznanja i pehare… Posebno je naveo takmičenje učača Kur’ana časnog u Mekki gdje je učenik Behram begove medrese zauzeo peto mjesto, te u Rijeci i drugim gradovima u kojima su hafizi ove medrese zauzeli prva mjesta ili bili među prvima.

Profesor Dorić je naveo veoma složenu ekonomsku i socijalnu situaciju u kojoj se nalazi BiH a time i naš bošnjački narod. 

– Ali i pored tako teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze roditelji i brojne porodice, ne smijemo dozvoliti da bilo koji naš đak ili student ostane bez naše pomoći i podrške, odnosno da materijalna sredstva budu razlog prekida njihovog školovanja i obrazovanja. Zato se svima neizmjerno zahvaljujemo što ste se odlučili da prihvatite jedno ili više djece da sa jednogodišnjom stipendijom od 1000 dollara po učeniku / ci, omogućite im nastavak školovanja, rekao je Dorić. 

S obzirom da su bili prisutni nekoliko Bošnjaka iz Sandžaka napomenuo je veoma tešku situaciju u kojoj se nalaze profesori i učenici Issa begove medrese u Novom Pazaru i apelirao da se njima također pomogne. 

Nakon obraćanja profesora Dorića prikazana je video prezentacija o radu Behram begove medrese koja je na mnoge ostavila duboke utiske. Prikazan je i vidio koji su sami snimili učenici koji dobijaju stipendije iz Harrisburga, Utica-e, Detroita… 

U nastavku programa Dorić je prisutnim sponzorima ispred medrese uručio priznanja. Sam čin je potakao još nekoliko Bošnjaka, zatim jednog Avganistanca i Pakistanca da također uplate stipendije, odnosno prihvate po jednog učenika/ca medrese i da ga školuju naredne četiri školske godine. 

Na kraju su se još obratili dr. hfz. Ismail Bardi, imam u drugom harisburškom bošnjačkom džematu, te Sha Sovar, član UO Islamske škole „El Huda“ u Harrisburgu, zatim dipl. ing. Omar Seid iz Indije, imam u IC u Bronxu h. Nedžad-ef. Avdović, Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net i predsjednik IZ Plav-Gusinje u New Yorku h. Ago Kolenović, koji je također prihvatio četverogodišnje sponzorstvo jednog medresanata.

Važno je napomenuti da svaki sponzor kroz školovanje može i poželjno je da održava kontakt sa učenikom/com i interesirati se o uspjehu na medresi.

(bosnjaci.net)