U Medresi obilježen Svjetski dan nepušača

{gallery}1911140{/gallery}

U ponedjeljak 17.11. 2014. godine u Behram-begovoj medresi je održana tribina i radionica pod nazivom Budi nepušač, budi zdrav, doprinesi svome zdravlju, povodom Svjetskog dana nepušača.

Na ovoj tribini su učestvovali učenici ekoloških sekcija iz četiriju srednjih škola u Tuzli: Opća gimnazija KŠC „Sveti Franjo“, Gimnazija „Ismet Mujezinović“, Međunarodna srednja škola i Behram-begova medresa.

Učenici su pripremili usmenu i pano prezentaciju o nekoj od tema: „Uticaj pušenja na zdravlje čovjeka (disajni, cirkulatorni i nervni sistem)“, „Pasivno pušenje i njegovi efekti“,“ Rizici pušenja u trudnoći“, „Cijene duhana na standard“, „Odrastimo bez cigarete“ i „Kako i zašto prestati pušiti“. Nakon prezentiranja tema svi učenici su učestvovali u radionici po grupama, gdje su diskutirali o navedenim temama, a zatim donosili zaključke i konkretne mjere u cilju smanjenja broja konzumenata cigareta, naročito među srednjoškolcima.

Donosimo neke od zaključaka i poruka koje su uputili mladi ekolozi s ove tribine: pušenje je tihi ubica; pušač narušava svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih; potrebno je više edukacije o ovoj pojavi; mediji mogu mnogo doprinijeti u edukaciji o vezi konzumiranja duhana i zdravlja; naša država treba da pooštri kazne za pušenje na javnim mjestima i za prodaju cigareta u blizini javnih ustanova (škola); cijene mogu smanjiti potrošnju cigareta, s tim da se uvedu strožije kazne za ilegalnu prodaju duhana i dr.

Koordinatori ove tribine bili su profesori Edin Brigić i Mejra Numanović voditelji ekološko-botaničke sekcije u Behram-begovoj medresi.