Učenice pobratimske škole iz Istanbula borave u Medresi

U našoj školi boravi grupa učenica i profesorica iz pobratimske škole Rabia Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi iz Istanbula. One učestvuju u studijskom programu razmjene učenica između dviju medresa. Podsjetimo se, grupa učenica naše škole bila je u februaru ove godine u njihovoj školi. Išli su na časove, družili se s učenicama domaćinima i učili o historiji Turske.

Tokom ove uzvratne posjete organizirana je edukacija naših učenica iz crtanja i kaligrafije, koju vodi poznata i nagrađivana profesorica Nilgun Birben, dok poduku iz kiraeta vodi profesorica Fatma Gok. S druge strane, naše profesorice engleskog jezika Amila Hasanspahić i Suvada Osmančević vodile su radionice iz ovog jezika za gošće iz Istanbula.

U utorak 5.9.2023. godine organizirani su prijemi za gošće kod direktora Behram-begove medrese Ahmeda Hatunića i muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića. Gošće su taj dan obišle jezgro Tuzle i poznate historijske znamenitosti u gradu.

U srijedu je održan program dobrodošlice na kojem su nastupili hor i orkestar naše škole, a bogat repertoar se sastojao od poznatih ilahija, pjesama, sevdalinki i recitacija.

U četvrtak 7.9.2023. godine gošće iz Turske u pratnji profesora i profesorica iz Behram-begove medrese posjetile su Memorijalni centar u Potočarima. Nakon historijskog časa pogledale su film o Genocidu.

U petak 8.9.2023. godine organizirano je druženje s profesoricama Behram-begove medrese, na kojem su razmijenjena iskustva o radu u nastavi.

Preko vikenda učenice iz Istanbula borave u porodicama naših učenica, gdje se druže i uče o bogatoj tradiciji naše zemlje.