Dani porodičnih vrijednosti u znaku jubileja 390 godina Medrese

Behram-begova medresa u Tuzli je po dvanaesti put organizirala manifestaciju „Dani porodičnih vrijednosti“. Završna svečanost održana je 9. marta u ovoj školi.

Ova tradicionalna manifestacija predstavlja susret majki učenika Medrese i brojnih prijateljica ove škole, uz podsjećanje na trajne vrijednosti porodice . Tematski moto ovogodišnje manifestacije je 390. godišnjica Behram-begove medrese.

Kolaž ilahija, kasida i recitala su izveli učenici Medrese, a prisutni su imali priliku pogledati i izložbu likovnih i kaligrafskih radova učenika i učenica Medrese.

Direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić zahvalio se prisutnima na posjeti, ali i na podršci koju pružaju ovoj školi, te je podsjetio na naše časne prethodnike i njihove vizionarske poduhvate koje su nastavile i kasnije generacije, uprkos teškim promjena, poremećajima koji su nastajali i s kojima se suočavao naš narod u vrijeme mira, rata i progona. Bošnjaci su uprkos svemu uspijevali da šalju svoju djecu u škole i da oni na temelju toga znanja i obrazovanja poluče uspjehe, a takvih uspjeha ne nedostaje ni danas. Hatunić je istakao da su profesori Medrese svjesni da obavljaju najvažniji posao na svijetu, jer oni za budućnost proizvode ono što je najvažnije i najdragocjenije. To je kvalitetan, obrazovan, stamen i ponosan mladi čovjek, a time se kreira i naša ljepša i prosperitetnija budućnost. 

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlovića koji je u svome obraćanju istakao kako je porodica najveća vrijednost.

Programu je prisustvovala dr. Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu IZ-e u BiH, koja je u svome obraćanju kazala kako je Behram-begova medresa prepoznata po novitetima i sadržajima koje uvodi, kao što je i ova manifestacija, kojom se promoviše brak i porodica.

Na ovoj manifestaciji su proglašeni i pobjednici literarnog konkursa kojeg je Behram-begova medresa raspisala u saradnji s Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona. Tema literarnog rada za osnovne škole bila je „Vrata dobročinstva su svima otvorena“. U ovoj kategoriji prvo mjesto je pripalo Harunu Bečiću (OŠ „Gnojnica“, Lukavac), drugo mjesto Muhamedu Durakoviću (Prva osnovna škola, Živinice), a treće mjesto Melihi Kadrić (OŠ „Treštenica“, Banovići).

Tema literarnog rada za srednje škole bila je „Znanje kojim se ne koristimo slično je blagu koje se ne troši na putu dobra“. Prvo mjesto pripalo je Melihi Ruščuklić (Gimnazija „Ismet Mujezinović“, Tuzla), drugo mjesto Tariku Mahmutoviću (Srednja medicinska škola, Tuzla), a treće mjesto Belmi Ramić (JU Gimnazija, Živinice).

Poseban literarni konkurs raspisan je za učenike Behram-begove medrese, a tema je bila „Pozivam za svjedoka vrijeme“. Prvo mjesto pripalo je Jasmini Ejubović, učenici IIc, drugo mjesto Rabiji Arifović, učenici IVc, a treće mjesto Belminu Deliću, učeniku Ib razreda.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.