Posjeta profesora i studenata Lund Univerziteta iz Švedske

Behram-begova medresu su u ponedjeljak, 6. marta ove godine posjetili profesori i studenti  Odsjeka za teologiju i religijske studije s Fakulteta humanističkih nauka i teologije Lund Univerziteta iz Švedske.

Riječ je o zaista eminentnom univerzitetu, sa tradicijom još od 1668. godine, i sa nekoliko različitih fakulteta: medicinski, pravni, fakultet društvenih nauka, fakultet humanističkih nauka i teologije, tehnički fakultet, fakultet ekonomije i menadžmenta, fakultet umjetnosti itd.

Cilj posjete ove studijske grupe je upoznavanje s islamom i muslimanima u Bosni i Hercegovini, obrazovnim institucijama islamske zajednice, te komparativno razumijevanje muslimana u različitim mjestima, iz različitih društvenih položaja, s obzirom da su uže polje proučavanja ove grupe islamske studije. U Bosni i Hercegovini će boraviti nekoliko dana.

Voditelj grupe je profesor Jonas Otterbeck, profesor Islamskih studija na pomenutom Univerzitetu. S njim u grupi je bila savjetnica Odsjeka profesorica Christina Packalén, te polaznici doktorskog i master studija, kao i dodiplomci ovog studijskog odsjeka.

Goste je s odgojno-obrazovnim procesom u Medresi upoznao direktor Ahmed Hatunić. Zajedno s pomoćnikom direktora za nastavu Mensurom Husićem i pedagogom škole Fuadom Imširovićem gostima je prezentirao i kompleks Medrese, a potom su se profesor Jonas i studenti obratili učenicima Medrese u amfiteatru. Tom prilikom su prezentirali Lund Univerzitet, mogućnosti studiranja na ovom Univerzitetu a posebno su se osvrnuli na temu muslimana u Švedskoj.

Galeriju fotografija možete pogeldati ovdje.