Generacija učenika trećeg razreda u Konjicu

Učenici trećeg razreda Behram-begove medrese su u petak 15.9.2023. godine boravili su u Konjicu. Bila je ovo prilika da se učenici Medrese upoznaju s bogatom historijom ovog grada.

Posjetili su Muzej drvorezbarstva, koji je otvoren 2019. godine i koji se sastoji od eksponata tradicionalno obrađenih materijala i od raznih predmeta savremenih linija i dizajna. Bila je ovo prilika da se učenici upoznaju i s bogatom tradicijom ovog malog grada, koji baštini tradiciju drvorezbarstva staru preko stotinu godina. Konjičko drvorezbarstvo nalazi se od 2017. godine na UNESCO listi nematerijalne svjetske baštine upravo zbog prepoznatljivosti u načinu obrade drveta. Postavku muzeja čine stari komadi namještaja, alati, fotografije, historijski dokumenti.  Arhitektura enterijera muzeja je zanimljiva, jer je primijenjena crvotočine rupe iz Ajnštajnove teorije relativiteta. U tunelima su postavljeni paneli sa multimedijalnim sadržajima. Jedna prostorija ima zidove obložene s 200 horklica Tattoo, koje je dizajnirao čuveni švedski arhitekta Gerth Wingardh. Na okruglim drvenim horklicama su ispisana imena preminulih drvorezbara iz više generacija koji su živjeli u Konjicu. Uz Muzej se nalazi i mala zanatska radnja u kojoj se može pogledati tradicionalni način obrade drveta.

Nakon ove posjete uslijedio je obilazak Zavičajnog muzeja u Konjicu, koji sadrži bogatu postavku raznih eksponata iz prošlosti. Na kraju posjete ovom zanimljivom gradu obišli su rodnu kuću čuvenog bosanskohercegovačkog putopisca i karikaturiste Zuke Džumhura. U njoj se nalazi bogata zbirka njegovih radova i ličnih fotografija.

Neizostavan je bio i prelazak preko čuvene kamene ćuprije izgrađene 1682. godine. Ratna razaranja nisu je zaobišla tako da je srušena 1945. godine od strane Njemačke vojske. Ćuprija je ponovo  izgrađena 2009. godine.