I učenice iz Turske učestvovale na ženskom mevludu u Behram-begovoj medresi

Tradicionalni ženski mevlud koji se svake godine održi povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., proučen je u petak 15.9.2023. godine nakon akšam-namaza, u džamiji Behram-begove medrese.

Mevlud su proučile članice hora naše škole, a svečarskoj atmosferi uveliko su doprinijele gošće iz pobratimske škole Rabia Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi iz Istanbula, koje su proučile dio mevluda na turskom jeziku.

Hafiza Zubejda Gobeljić održala je prigodan govor o Poslaniku u kojem je istakla odgojnu dimenziju njegove misije.

Nakon programa je održana prodajna izložba domaćih kolača, koje su pripremile profesorice Medrese. Sva prikupljena sredstva od prodaje kao i prethodnih godina bit će usmjerena u humanitarne svrhe.

Mevludu su prisustvovale profesorice naše i Medrese iz Istanbula, majke naših učenika i učenica, predstavnice iz Odjela za brak i porodicu sa područja Muftiluka tuzlanskog sa svojim članicama iz Janje, Bosanskog Šamca, Živinica, Lukavca, Odžaka i Tuzle.

Ovaj mevlud je podsjećanje kako se nekad po našim bosanskim kućama učio mevlud. Ova lijepa tradicija se njeguje i čuva od zaborava već godinama u Behram-begovoj medresi.

Mevlud je organiziran u saradnji s odjelima za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i Muftijstva tuzlanskog.