Izložba i promocija knjige povodom Dana maternjeg jezika

 

Dan maternjeg jezika u Behram-begovoj  medresi je obilježen izložbom Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu “Bosanski jezik i školstvo 1992-2022” autora dr. Jasmina Hodžića, direktora Instituta, te promocijom knjige A Bosne ima Fahrudina Sinanovića. 

Dr. Hodžić je kazao da izložba, koja je predstavljena u Behram-begovoj medresi, suštinski pokriva trideset godina savremenog bosanskog školstva. Ova izložba opisuje i analizira stanje u kontekstu statusnih pitanja jezika, i objašnjava dvije škole pod jednim krovom.

Nakon otvaranja izložbe uslijedila je promocija knjige pjesama A Bosne ima Fahrudina Sinanovića.

Promotori su bili profesorica bosanskog jezika i književnosti u Behram-begovoj medresi Emina Hatunić, književnik Mehmed Pargan i moderator profesor Sevret Mehmedćehajić. Profesorica Emina Hatunić je rekla da zbirka pjesama A Bosne ima dolazi kao rezultat jedne iskrene emocije autora, koji sve o čemu piše voli silnom ljubavlju, a ta ljubav prožima cijelo njegovo biće.

Drugi promotor Mehmed Pargan posebno je zahvalio Sinanoviću koji je zadnjih decenija mnoge vezao za knjigu, neke više neke manje, a čitav jedan grad, svoju Kalesiju uveo je u jednu novu eru.  

Autor Fahrudin Sinanović je istakao da su pjesme nastajale duži vremenski period i da su naišle na dobru reakciju publike. 

Fahrudin Sinanović je publicista, novinar i književnik. Autor je knjiga Merhaba amidža, Kuća na dva sprata plus potkrovlje i A Bosne ima. Piše prozu, poeziju i dramske tekstove.