Kantonalni šampioni iz fizike

U Behram-begovoj medresi je u četvrtak 31.3.2022. godine održano 26. kantonalno takmičenje učenika srednjih škola iz fizike. Učestvovale su 22 srednje škole i 89 takmičara.

Iz oblasti Mehanika i termodinamikatakmičilo se 38 učenika. Naši takmičari su briljirali u ovoj oblasti.Prvo mjesto osvojio je Muhamed Numanović, učenik prvog razreda. Drugo mjesto zauzeo je Husein Jašić, učenik drugog razreda, a Lejla Baturić, učenica prvog razreda, osvojila je treće mjesto. Selver Sarajlić učenik prvog razreda,osvojio je četvrto mjesto.

Iz oblasti Elektromagnetizam, oscilacije i talasi takmičilo se 35 učenika.Prvo mjesto osvojila je Ajla Baturić, učenica četvrtog razreda.

Ovim sjajnim rezultatima svi naši takmičari su se plasirali na federalno takmičenje koje će biti održano 23. aprila 2022. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Učenike je pripremao profesor fizike u Behram-begovoj medresi Dino Ćorović.

Zadatke za takmičare su pripremili profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli.

Organizator takmičenja je Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona, u saradnji s Društvom fizičara Tuzlanskog kantona.

Ovim plasmanom naši takmičari su odbranili titulu šampiona sa takmičenja održanog 2021. godine na kojem su također bili kantonalni šampioni. Ovo je treći put da su takmičari naše škole kantonalni prvaci iz fizike. Bili su to 2019. i 2021.godine. Ovo je do sada i najbolji rezultat za našu školu na jednom ovakvom takmičenju.