Medrese i islamski fakulteti na sajmu srednjih škola i fakulteta u Tešnju

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U petak 28. marta 2014. godine glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić posjetio 1. sajam srednjih škola i fakulteta  u Tešnju koji je organiziran u Sportsko-rekreacionom centru u okviru kulturno-privredne manifestacije „Tešanjsko proljeće“.

Na Sajmu se predstavilo 19 fakulteta, sedam srednjih škola i 11 institucija i organizacija koje se bave obrazovanjem, edukacijom i zapošljavanjem mladih iz cijele BiH, a među njima i  dvije medrese („Elči Ibrahim-pašina“ medresa iz Travnika i  „Behram-begova“ medresa iz Tuzle)  i  dva IPF  (iz Bihaća i Zenice).  U susretu sa predstavnicima ovih islamskih ustanova glavni imam je uz izraze dobrodošlice u Tešanj, naglasio da je upis učenika u ove ustanove naš zajednički interes i upoznao ih sa konkretnim aktivnostima Medžlisa IZ-e Tešanj na tom polju. Ovdje treba napomenuti da već duži niz godina „Behram-begova“ medresa iz Tuzle i Medžlis IZ-e Tešanj organiziraju posjetu i prezentaciju ove medrese učenicima završnih razreda u svim OŠ na području ovog Medžlisa, što je provedeno i ove godine prije Sajma.

Osnovi cilj Sajma je mladima na jednom mjestu ponuditi više informacija o mogućnostima pravilnog odabira zanimanja i radnog angažmana poslije završenog obrazovanja, odnosno razvijanje svijesti mladih o važnosti obrazovanja za aktivan doprinos u ličnom razvoju i razvoju lokalne zajednice.

Organiziranje ovog Sajma je dio Strategije razvoja Općine Tešanj, kojim se i na ovaj način potvrđuje  “primjer dobre prakse”  ove lokalne zajednice.

Sajam je otvorio Općinski načelnik mr. Suad Huskić koji je tom prilikom naglasio: „Ovim Sajmom želimo roditeljima i učenicima olakšati donošenje odluke, da ne moraju obilaziti sve srednje škole i fakultete od vrata do vrata nego da to imaju na jednom mjestu“.